Tworzenie krain czyli powtórka z rozrywki

Ogólne forum o Lacu, otwarte dla wszystkich.

Moderator: łowcy trolli

Tworzenie krain czyli powtórka z rozrywki

Wiadomośćprzez Borry » Śr mar 26, 2003 4:30 pm

Otóż wszyscy zainteresowani tworzeniem krain słuchajcie mam wam do obwieszczenia !<br><br>

Aby zacząć się bawić w stwórcę potrzeba ściągnąć programik po tytułem MZF np. ze strony http://snible.org/mud/mzf.html, poczytać manuale (niestety tylko po angielsku) i brać się do roboty . <br>Tylko pamiętajcie , żeby zassać MZF z obsługą Envy 2.0! Inaczej cała wasza praca pójdzie na marne.<br><br>

Pewnie w tym krótkim tekscie zawarłem dziesiątki błędów merytorycznych, więc wypatrujcie poniżej druzgoczących komentarzy bogów.<br><br>
Emblemat użytkownika
Borry

Wiadomośćprzez Lam » Śr mar 26, 2003 7:36 pm

Kto tu wpuszcza tych debili?
Emblemat użytkownika
Lam
władca Leanderu

Wiadomośćprzez Borry » Śr mar 26, 2003 7:59 pm

Czytając wypowiedzi Lama na tym forum można odnieśc wrażenie, iż przechodzi on kryzys wieku średniego połączony z niekończącym się
zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Niezmiernie cieszyłbym się gdyby komentarz Lama był choć troszkę bardziej konkretny niż:
Lam napisał(a):Kto tu wpuszcza tych debili?

A swoją drogą też się dziwię kto ich tu wpuszcza.

Poza tym wydaje mi się, iż gaszenie przez głównego boga próby zmobilizowania ludzi do rozbudowy LACa jest conajmniej dziwne. Bo odkąd tu siedzę (prawie rok) słyszę w kółko o nowych krainach, postaciach oraz o tym, że klany mają być już wkrótce a żadnych zmian ani widu ani słychu.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Emblemat użytkownika
Borry

Wiadomośćprzez Thrall » Śr mar 26, 2003 10:28 pm

Nareszcie ktoś wpadł na dobry pomysł. Rozwinąć Laca!!!!!!!!!!!! Dalej Gracze robimy rewolucje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
..::FREE RULEZ::..
Emblemat użytkownika
Thrall

Wiadomośćprzez Gloin » Śr mar 26, 2003 10:52 pm

O kurwa...idioci..
Ashes To Ashes, Dust to Dust...

"Khazad! Khazad! Baruk khazad! Khazad ai-menu!
Emblemat użytkownika
Gloin

Wiadomośćprzez Gerino » Cz mar 27, 2003 8:27 pm

Idioci, przyłączam się. Nie wiem czemu, ale się przyłączam...
“Though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil,” yeah, because I’m the wickedest sonofabitch you’re gonna find down here.
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Thrall » Cz mar 27, 2003 8:35 pm

REWOLUCJA IDIOTÓW :o . Oto chodzi!!!

PS.A swoją drogą może mi ktoś przetłumaczyć Readme bo ja nie znam Anglisha b.o.w@wp.pl
Emblemat użytkownika
Thrall

Wiadomośćprzez Gerino » Pt mar 28, 2003 5:02 pm

Może i może, ale ile to ma stron? Jak widać polisha też nie znasz ;>
“Though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil,” yeah, because I’m the wickedest sonofabitch you’re gonna find down here.
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Thrall » Pt mar 28, 2003 5:12 pm

Skomd wieciaueś?? :-?
Emblemat użytkownika
Thrall

Wiadomośćprzez Gerino » Pt mar 28, 2003 5:18 pm

Szybka reakcja ;> Pytanie do bogów: czy jego pomysł z tym programem jest czegoś wart? Bo nie widzę błędów w rozumowaniu. Więc czy kraina stworzona tym programem jest do uznania?
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Lavertan » Pt mar 28, 2003 5:30 pm

Pomysl jest wart i kraina do przyjecia (z tego co wiem ) ale.. jest cos takiego jak mechanika mobkow a to nie jest takie prosciutkie do zrobienia :D
Emblemat użytkownika
Lavertan

Wiadomośćprzez Gerino » Pt mar 28, 2003 7:54 pm

Przejrzałem program i jest jeszcze jeden problem - odmiana.
Co to jest mechanika mobków? :)
I ludzie, czy jezeli juz o czymś mówicie to nie bądźcie tacy lakoniczni ;P
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Lavertan » Pt mar 28, 2003 9:05 pm

Mechanika mobkow to najprosciej rzecz ujmujac to jak sie bedzie mob zachowywal w czasie walki.
Emblemat użytkownika
Lavertan

Wiadomośćprzez Gerino » Pt mar 28, 2003 9:56 pm

To taki problem? niech walczą do upadłego :>
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Thrall » Pt mar 28, 2003 10:30 pm

:lol: Najlepiej żeby tylko patrzyły jak je nalewasz :LOL:
Emblemat użytkownika
Thrall

Wiadomośćprzez Lavertan » Pt mar 28, 2003 11:55 pm

Thrall: jasne moze odrazu dac wszystkim 103 poziom tak jak juz to Naja napisala i poco sie meczyc co ?.. przeciez to idiotyzm by byl..
Emblemat użytkownika
Lavertan

Wiadomośćprzez Nieobecny » So mar 29, 2003 4:18 am

Lav :)
po 1sze: dookreślenie mechaniki mobków to raczej jedno z prostrzych rzeczy, czyli określenie agresywności moba, wpisanie jakich umiejętnosci może używac, czy ma gryść lub rzucić jakąś przemiane na gracza z różdzki... :D
po 2gie: możliwe, że pierwszy ochoczo skozystałbys z tego sposobu na łatwe zrobienie poziomów;) Np. wielu graczy bierze wojów, by błyskawicznie dociągnąć do 102poz., a na 103 wybierając sobie coś uprzednio wymarzonego :)
Emblemat użytkownika
Nieobecny

Wiadomośćprzez Gerino » So mar 29, 2003 10:56 am

Rany, ja żartowałem. Ale przecież to nie musi być A.I na poziomie sieci neuronowych!
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Thrall » So mar 29, 2003 11:41 am

:D :P :lol: :) :wink:
Emblemat użytkownika
Thrall

Wiadomośćprzez Lam » So mar 29, 2003 2:04 pm

Miały być druzgocące komentarze i taki był. Zawierał w sobie wszystko, co muszę jeszcze mówić na ten temat. Dla Ciebie mogę mieć miesiączkę, zespół napięcia przedmiesiączkowego, ciężki dzień, wstać lewą nogą, zbić lustro przechodząc przez drabinę i oczywiście przechodzić kryzys wieku średniego, małego i dużego naraz, połączony z menopauzą i wycięciem jajników. Twoja opinia i tak nie wpłynie na moją ani chyba nikogo myślącego na tym forum. Jak już nawet Gerino mówi, żeś idiota, to chyba coś w tym musi być...

A co do reszty tematu, bez problemu konwertuję krainę którą wypuszcza MZF do formatu Laca, ale co potem? MZF nadaje się do narysowania nim mapki krainy i stworzenia "prototypów" pomieszczeń, przedmiotów i postaci, ale nie potrafi obsłużyć 1/10 możliwości krain oferowanych przez Laca, więc co mi po takiej krainie? Gdybyście chcieli nauczyć się formatu krain Laca i zrobić coś samemu, powtórzę, że mogę przekonwertować krainę wyplutą przez MZF na nasz format, ale ona do Laca nie wejdzie bez poświęcenia jej 30 razy tyle czasu edytując ją ręcznie, co wcześniej tworząc ją za pomocą MZF-a.
Emblemat użytkownika
Lam
władca Leanderu

Wiadomośćprzez Gerino » So mar 29, 2003 3:06 pm

Pod jakim względem nie wykorzystuje? I czego? A na czym miała by polegać taka ręczna edycja? A kto zabił JFK?
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Borry » So mar 29, 2003 5:57 pm

Dziękuję za wyjaśnienie . Powracając jednak do tematu:

Lam napisał(a):Gdybyście chcieli nauczyć się formatu krain Laca i zrobić coś samemu...

Dwa razy tak

Ale chyba jednak jestem równie inteligentny co pan Andrzej Lepper bo dalsza część Twojej wypowiedzi niezbyt mi pasuje do reszty:
Lam napisał(a):...powtórzę, że mogę przekonwertować krainę wyplutą przez MZF na nasz format, ale ona do Laca nie wejdzie bez poświęcenia jej 30 razy tyle czasu edytując ją ręcznie, co wcześniej tworząc ją za pomocą MZF-a.

Ponieważ jestem idiotą i głupkiem podsumuję to co się dowiedziałem z wypowiedzi Lama :

1.Stworzenie krainek w MFZ niewiele rożni się od stworzenia jej na papierze.
2.Krainki trzeba ręcznie edytować w jakimś tajemniczym standardzie LACa
3.Standart ten jest na tyle skomplikowany, że istotki o małym rozumku, typu niżej podpisanego uczyłyby się go parę miesięcy

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Borry
Emblemat użytkownika
Borry

Wiadomośćprzez Gerino » So mar 29, 2003 6:19 pm

Ujął bym te pytanie inaczej, ale chętnie usłyszę odpowiedź
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Borry » N kwi 06, 2003 5:46 pm

I temat ucichł. A szkoda.
Emblemat użytkownika
Borry

Wiadomośćprzez Gerino » N kwi 06, 2003 6:43 pm

Ale pytania pozostają. Ponadto kraina zrobiona MZF-em może nie jest cudem techniki, ale jako rozrysowanie, i ogólnie wersja alfa krainki może być. Gdybym miał manuala robienia krain to bym doulepszał krainę. Tak więc moja finalna opinia jeszcze nie istnieje...
Emblemat użytkownika
Gerino

Wiadomośćprzez Lam » Śr kwi 30, 2003 12:09 pm

Nie rozumiem różnicy między tym, co ja napisałem a tym, co napisał Borry. Oprócz użytych słów, rzecz jasna. W czym więc rzecz?
Emblemat użytkownika
Lam
władca Leanderu

Wiadomośćprzez Grzechu » Cz maja 08, 2003 12:50 am

Gerino napisał(a):Rany, ja żartowałem. Ale przecież to nie musi być A.I na poziomie sieci neuronowych!

Ta wiadomość dobrze się nadaje do tego co chcę napisać po przejrzeniu forum (nie byłem tu daawno) i twoich wiadomości.

Lepiej pisz mniej a zastanów się co piszesz, bo takie pierdolenie odchodzi z Twojej strony że WSZYSTKIE twoje wiadomości do HP się nadają!

A w odpowiedzi na cytat: Twoje IQ mogłoby być nieco powyżej IQ parapetu, ale niestety :(
Jest szansa na poprawę?
Grzechu [LAC]
Emblemat użytkownika
Grzechu
władca Valisandrii

Wiadomośćprzez Instredd » Pt maja 09, 2003 7:38 pm

Ja tam wiem swoje, nejlepszy jest notatnik... Z emzetefa przestalem korzytac jak po kilku godzinach klikania w guziczki zrobil mi zupelnie cos innego niz chcialem. Jak opanowales sztuke szybkiego wciskania ctrl + c i ctrl + v mala kraine napiszesz w godzine i bedzie odrazu dzialac.

ps. W sztuce obslug klawiszy chodzilo mi nie o kopiowanie tekstu z innych krain, a napisanie wzoru moba/pokoju i dodawanie opisow.

ps2. Jest jeden haczyk, zeby kraine napisac w godzine trzeba uprzednio spedzic 3 na czytaniu dokumentacji.
Instredd

Wiadomośćprzez Gerino » N maja 11, 2003 8:49 pm

Twe słowa świadczą o tobie, ale to działa w obie strony...
Co pieprzę, to pieprzę, ale jeżeli mówię o czymś z bardzo małym zapleczem informacji, to nie mogę być rzetelny...
Emblemat użytkownika
Gerino

Powrót do Lac